Anne van Tilburg aan het woord

Energiek. Gepassioneerd. Scherp. Goedlachs. Belangstellend. En vooral: voortdurend luisterend en observerend. Bij Anne voel je je begrepen. Als adviseur en coach zeer geliefd bij relaties en MCG-collega’s. Anne begeleidt regelmatig IFMS-bijeenkomsten voor MCG. De laatste jaren focust zij zich hierbij steeds meer op de bilaterale gesprekken: daarin kan ze haar coach-hart het beste volgen. Wie is Anne?

Na het gymnasium in Valkenswaard studeerde ik geneeskunde in Utrecht. Ik koos voor de specialisatie tot patholoog. Eerst in het Antonius Nieuwegein, vervolgens in het Academisch ziekenhuis in Utrecht. Van 1985 tot 1993 was ik klinisch patholoog in het Radboud. Daarna maakte ik in 1993 de overstap naar het Rijnstate in Arnhem. Ik heb daar tot 2016 met veel plezier en passie mijn vak uitgeoefend.  

Als medisch specialist had ik verschillende bestuursfuncties. Maar ik bekleedde ook andere nevenfuncties, zoals lid van de klachtencommissie en de kwaliteitscommissie. Ik was daarnaast nog vrijwilligster bij de S.O.S. telefonische hulpdienst, nu Sensoor en had in verschillende (conflict)situaties de rol van vertrouwenspersoon.

Eigenlijk was ik al IFMS-auditor en coach achter de microscoop. Na mijn medische carrière wilde ik deze passie voor het begeleiden van mensen verder uitbreiden, daarom heb ik de opleiding tot mediator gedaan en ben ik nu MfN-geregistreerd.  

Wat typeert jou als begeleider?
Ik ben erg geïnteresseerd in mensen. Als adviseur begeleid ik groeps-IFMS-gesprekken vol passie. Ik zorg ervoor dat collega’s elkaar begrijpen en vooruit helpen door elkaar inzichten en steun te bieden. Prachtig! Ik ben betrokken en schep vertrouwen.

Zelf vind ik dat mijn grootste kracht bij de bilaterale IFMS-gesprekken ligt. Deze begeleiden we vooral binnen de academie. Ik werk dan in een meer coachende stijl, waarbij we gezamenlijk tot diepgang en tools komen, om verder te werken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling. Heerlijk om dat te mogen doen.

 

In hoeverre helpt jouw specifieke achtergrond in jouw rol als consultant bij MCG?
Ik heb eenendertig jaar binnen vier verschillende ziekenhuizen gewerkt als medisch specialist. Daarbij heb ik heel veel afdelingen en collega-zorgverleners leren kennen. Ook heb ik de nodige nevenfuncties binnen en buiten het ziekenhuis vervuld.  

Die ervaring speelt absoluut een helpende rol in de IFMS-begeleiding. Ik denk dat ik weet hoe de hazen lopen, maar het blijft altijd de kunst om deelnemers aan een IFMS-sessie hun eigen beeld te laten vormen. Door mijn achtergrond kan ik hen regelmatig helpen bij het toetsen of dat beeld ook klopt met wat anderen vinden en waar mogelijke verschillen vandaan zouden kunnen komen.  

 

Wat geeft jou energie tijdens een IFMS-sessie?
Ik krijg er energie van als ik eraan mag bijdragen dat er een open, veilige sfeer is. Een sfeer waarin collega’s zich kwetsbaar durven opstellen, zodat ze echt iets kunnen leren. Als er een bereidheid is, om naar elkaar te luisteren en elkaar echt te willen helpen. Zo mooi om te doen!

Een groot compliment het afgelopen jaar was, dat ik een waardevolle begeleider was en dat ik een goede psycholoog zou zijn.


Advies geven is voor jou dagelijkse kost bij MCG. Als je jezelf tien jaar geleden één advies zou kunnen geven, wat zou dat dan zijn?
Dan zou ik mogelijk eerder begonnen zijn met dit werk. Ik vind dit zo heerlijk, al was ik ook absoluut een gepassioneerd patholoog. Ik zou nu minder achter de schermen werken en mijzelf nog meer profileren.

Door mijn achtergrond in de zorg, weet ik hoe de hazen lopen

Anne van Tilburg


Benieuwd naar andere collega's aan het woord? Schrijf je dan in voor de MCG-nieuwsbrief.
 Klik hier om je in te schrijven

MCG Consulting | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Zoeken | Copyright 2023