Flow: de sleutel tot werkgeluk

Door Annemarie Vast 

Ben je wel eens zo opgegaan in je werk dat je de tijd vergat en alles om je heen leek te verdwijnen? Ken je dat gevoel van totale betrokkenheid en volledige focus? Dat noemen we flow. Een interessant fenomeen dat een essentieel onderdeel is bij het leveren van topprestaties. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het ervaren van flow niet alleen leidt tot betere prestaties, maar ook tot verhoogde creativiteit en een gevoel van voldoening en geluk.

Volgens het flow-model van psycholoog Mihály Csíkszentmihályi, zijn er drie belangrijke voorwaarden voor het ervaren van flow: (1) de activiteit moet moeilijk genoeg zijn om onze vaardigheden uit te dagen, (2) we hebben duidelijke doelen gesteld voor onze taak of activiteit en (3) die doelen helpen ons onze voortgang te meten. Heb je niet de juiste balans te pakken tussen de uitdaging die een activiteit met zich meebrengt en jouw eigen niveau aan vaardigheden, zul je geen flow bereiken maar ervaar je bijvoorbeeld angst of verveling. Hiernaast vind je de acht emotionele gemoedstoestanden die Mihály Csíkszentmihályi onderscheidt.

Je kunt de flow-staat in de praktijk herkennen aan de volgende ‘symptomen’:

 
mcg-consulting-flow

 Focus
Je hebt een intense focus op de taak die je uitvoert, alles om je heen lijkt te verdwijnen.

 Verlies van tijdsbesef
Het kan voelen alsof de tijd vliegt als je bezig bent. En als je klaar bent, heb je het gevoel dat je net bent begonnen.

 Moeiteloosheid
Het voelt alsof alles vanzelf gaat. Je hebt vertrouwen in je vaardigheden om deze uitdagende klus te klaren.

 Voldoening
De activiteit is niet alleen uitdagend, maar ook leuk en bevredigend. Je hebt plezier in wat je doet.

 Verlies van zelfbewustzijn
Je bent niet bezig met jezelf of je omgeving, zó gefocust ben je. Je denkt niet aan hoe anderen je zien of aan mogelijke consequenties van je handelingen.

 Gevoel van controle
Je bent ‘in control’: je weet wat je aan het doen bent en hebt het gevoel dat je op het juiste pad zit om het gewenste resultaat te bereiken.

Uiteraard verschillen flow-ervaringen per persoon en per situatie. Ook de aard van het werk heeft invloed op hoe vaak je flow ervaart. Goed nieuws! We kunnen flow creëren in bíjna elke activiteit, zowel privé als op ons werk.

3 tips voor meer flow
Hier volgen drie praktische tips die je kunnen helpen meer flow te ervaren op je werk:

1. Kom uit je comfortzone!

Stel uitdagende doelen voor jezelf. Bepaal wat je wilt bereiken en stel doelen die net buiten je huidige vaardigheden liggen. Voel je te veel druk om te presteren? Dan mag het wel een tandje minder. Ga op zoek naar de juiste balans tussen uitdaging en spanning.

2. Creëer jouw bubbel

Concentreer je volledig op de taak die voor je ligt. Vermijd afleidingen zoals sociale media en e-mail en zorg dat niets of niemand je kan storen.

3. Babysteps

Deel een grote taak op in kleinere stappen en focus op het voltooien van elke stap. Dit vergroot de kans op het ervaren van flow.

Check jezelf én je collega’s

Het kan nuttig zijn om ook eens ervaringen uit te wisselen met je collega’s. Immers, wanneer je flow ervaart verschilt per persoon. Misschien heb jij wel een hekel aan het schrijven van een artikel, terwijl de ander daar juist heel veel plezier in heeft. Of werk jij graag in een rumoerige omgeving, terwijl jouw collega zijn focus helemaal kwijtraakt door jouw telefoongesprekken. Zorg dat je zelf goed weet wat voor jou werkt en deel dit met je collega’s. Zo maak je beiden meer kans op het flow-gevoel.

Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het creeëren van flow in je werk!

Ben je benieuwd hoe jij jouw werkplezier nog verder kan vergroten? Ga aan de slag met deze reflectie-opdracht of neem contact met ons op. We denken graag met je mee!

 

Ontvang je de MCG-nieuwsbrief nog niet en wil je deze voortaan direct in je inbox ontvangen?
 Klik hier om je in te schrijven


MCG Consulting | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Zoeken | Copyright 2023