Nieuws

De illusie van het bewustzijn

Geplaatst op 01-01-2020  -  Categorie: Algemeen

Het is een illusie om te denken dat ons bewustzijn de baas is. Graag maken we onszelf wijs dat ons bewustzijn ons gedrag aanstuurt, dat we bewust beslissingen nemen. Dat ons bewuste ons in staat stelt om zorgvuldig en verantwoordelijk te handelen. Maar niets is minder waar. Achter de coulissen verwerkt het onbewuste alle informatie. Gefilterd en gevoed door onbewuste drijfveren die we vaak zelf niet kennen.

Het grootste deel van het ‘zelf’ is onbewust en bevindt zich onder water. We kennen onze beweegredenen nauwelijks, ook al hebben we vaak die illusie. Het is als vragen naar wat er onder het wateroppervlak zit als je alleen het topje van de ijsberg kunt zien.
We verzinnen achteraf redenen en motieven waarom we dingen doen. Maar onze bedenksels kloppen vaak niet met onze werkelijke onbewuste drijfveren.
We kunnen stress ervaren omdat we geraakt zijn op een onbewust niveau en vervolgens bedenken we waarom we dit gebeurt.
En vaak gaan we in discussie over onze bedenksels. Om de ander en onszelf te overtuigen van het juiste of het goede.

Sturen op gedragsverandering zonder zicht te hebben op wat iemand onbewust drijft, is in mijn optiek zonde van tijd en energie. Of het nu gaat om teamontwikkeling, coaching, conflictbemiddeling .

Het begint bij zelfkennis en zelfinzicht in je onbewuste drijfveren en onbewuste gedragspatronen. En als je dan ook nog het gedrag van de ander kunt plaatsen, dan levert dat op. Het schept helderheid en leidt tot minder discussie, minder wrijving, minder ruis en meer begrip.


 

MCG Consulting | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Zoeken | Klachtenregeling | Copyright 2024