Nieuws

De verloskunde verlost...

Geplaatst op 01-01-2020  -  Categorie: Gezondheidszorg

Minister Edith Schippers maakt bekend (bron) dat zij integrale bekostiging van de geboortezorg mogelijk gaat maken vanaf januari 2017. Een belangrijke stap voor verdere professionalisering van de geboortezorgketen.

Op dit moment is de verloskundige zorg in Nederland ingedeeld in 79 regio’s waarvan er pakweg 25 behoorlijk ver gevorderd zijn met de integratie van hun zorg. Zij hebben daarmee de weg geopend naar een naadloze zorgverlening aan aanstaande ouders.

Daar is enorm veel tijd en energie in gaan zitten. Deze regio’s worden nu beloond met een mogelijkheid hun geïntegreerde dienstenpalet ook integraal bekostigd te krijgen. Het zal een stimulans zijn de dienstverlening nóg verder af te stemmen op de behoeftes van de jonge ouders in spé.

Integrale bekostiging opent de weg naar weer nieuwe innovaties en verbeteringen. Het gaat dan om het palet van diensten van alle denkbare zorg- en dienstverleners in en rond het huis van de zwangere en het ziekenhuis. En dat gedurende het gehele traject van zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Daar profiteren niet alleen de zwangere en haar geliefde(n) van. Ook de zorgverleners zullen profiteren doordat thematiek als kwaliteit, patiëntveiligheid en ICT geïntegreerd aangevlogen kan worden. Het risico op alle mogelijke vormen van medische missers in de geboortezorg zal daarmee afnemen.

Integrale bekostiging maakt transmurale en multidisciplinaire samenwerking mogelijk die zich écht kan richten op het creëren van klantwaarde in de geboortezorgketen!

Een goede zaak waar ik al eerder, in 2012, een pleidooi voor hield in het artikel: “wie-verlost-de-verloskunde?” in het tijdschrift voor gezondheidswetenschappen (TSG jaargang 90 / 2012 nummer 08). Een thema waar ik nog steeds warm voor loop.

Schippers lijkt een eerste stap te hebben gezet die de verloskundige keten kan verlossen van haar versnippering.

Er breken mooie tijden aan voor de Nederlandse geboortezorg.

Stefan zum Vörde sive Vörding, MHBA


 

MCG Consulting | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Zoeken | Klachtenregeling | Copyright 2024