Nieuws

Teamklimaat en de TCI

Geplaatst op 08-04-2021  -  Categorie: Gezondheidszorg

Het leveren van geïntegreerde zorg van hoge kwaliteit is steeds belangrijker voor teams binnen ziekenhuizen. Om dit te kunnen bewerkstelligen, is een gezond teamklimaat van groot belang.

Het teamklimaat is een belangrijke indicator voor de kwaliteit van gezondheidszorg. Zo blijkt bijvoorbeeld dat een gezond teamklimaat, waarin het ontwikkelen en implementeren van nieuwe ideeën wordt gemotiveerd, tot betere zorg leidt.

Hoe weet je of jouw teamklimaat gezond is? Zoals met zoveel: meten is weten. Een instrument voor het meten van teamklimaat is de Team Climate Inventory (TCI). De TCI bestaat in meerdere talen en is meermalig gevalideerd – maar nog niet eerder in de context van (Nederlandse) ziekenhuizen.

In het onderzoek van Ouwens en collega’s (2009) wordt de psychometrische kwaliteit van de Nederlandstalige TCI gevalideerd binnen Nederlandse patiëntenzorgteams. De onderzoekers concluderen dat de Nederlandse vertaling van de TCI betrouwbaar en valide is voor het meten van teamklimaat in deze context.

MCG Consulting gebruikt de TCI om te meten in welke mate een team daadwerkelijk bereid is samen het beste te bereiken. Eventuele belemmeringen worden daarbij helder omschreven.

Nieuwsgierig geworden? Het onderzoek van Ouwens en collega’s lees je hier.


Bron:
Ouwens, M., Hulscher, M., & Wollersheim, H. (2009). Meten van teamklimaat. Kwaliteit in Zorg4, 14-18.

 

 


 

MCG Consulting | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Zoeken | Klachtenregeling | Copyright 2024