Willem Blok aan het woord

Willem Blok is een voormalig internist-infectioloog, die IFMS begeleidt voor MCG.
Wij stelden hem enkele vragen over zijn medische achtergrond, zijn visie over IFMS én zijn lees- en podcasttips.

Zou je wat kunnen vertellen over je achtergrond?
Mijn naam is Willem Blok, ik ben internist-infectioloog en heb als zodanig gewerkt tot augustus 2020 toen ik de pensioengerechtigde leeftijd bereikte. Ik heb gewerkt in een academisch ziekenhuis (Radboud), een streekziekenhuis (Vlissingen) en de laatste 15 jaar in een groot opleidingsziekenhuis (OLVG, Amsterdam). Al jaren ben ik als docent verbonden aan het ‘Teach the teachers’-programma van het Amsterdam UMC. Samen met Marco Philipoom, psycholoog, heb ik een training ontwikkeld voor AIOS: ' Wat voor dokter wil ik zijn'. Ik ben zeer geïnteresseerd in de filosofie die schuilgaat achter de geneeskunde.

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van IFMS?
Ik ben ervan overtuigd dat dergelijke gesprekken bijdragen aan het werkplezier en de professionaliteit van medisch specialisten. Door mijn achtergrond kan ik mij goed inleven in de kwesties waarmee mijn collega's te kampen hebben. Ik streef naar gesprekken met een open en onderzoekend karakter, zodat de deelnemers daadwerkelijk tot nieuwe inzichten kunnen komen.

Hoe heb je jezelf ontwikkeld tot gespreksleider?
Ik heb een cursus intercollegiaal coachen en een cursus socratisch gespreksbegeleider gedaan en ik heb vooral veel geleerd van mijn collega's bij ‘Teach the teacher’ en bij MCG.

Ik begreep dat jij een echte cultuurliefhebber bent. Waar komt dat vandaan? 
Een goede dokter houdt niet alleen de vakliteratuur bij, maar leest ook romans en gaat naar het filmhuis en de concert- en theaterzalen. Cultuur is in de eerste plaats leuk, maar ook nuttig: het helpt ons met andere ogen naar onszelf en de wereld om ons heen te kijken.

Heb je dan misschien nog een paar goede tips voor ons?
Qua lezen wissel ik graag fictie af met non-fictie. Recent las ik met veel plezier "Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen" van Frank Meester en Michael Ignatieff's "Troost". Podcasttips: NRC's Onbehaarde Apen, In Our Time van de BBC, Making Sense met Sam Harris. En nog een tip: de meditatie-app Waking Up van Sam Harris.

Ik streef naar gesprekken met een open en onderzoekend karakter, zodat de deelnemers daadwerkelijk tot nieuwe inzichten kunnen komen

Willem Blok


Benieuwd naar andere collega's aan het woord? Schrijf je dan in voor de MCG-nieuwsbrief.
 Klik hier om je in te schrijven

MCG Consulting | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Zoeken | Klachtenregeling | Copyright 2024