Leergang Medisch Leiderschap

 

 
 

Wat is medisch leiderschap?

Je werkt als specialist samen met talentvolle, (eigen)wijze collega’s. Daarnaast ben je ook medisch leider. Hoe doe je dat?

Je opstellen als formele leider werkt niet, maar intussen wordt er wel van alles van je verwacht. Bijvoorbeeld waar het gaat om het stimuleren van gezamenlijke kwaliteit en veiligheid. Maar ook waar het gaat om goed samenwerken tussen collega’s, je team, het management en de bestuurders. Ook vindt het ziekenhuisbestuur het erg prettig als ze zaken met je kunnen doen, omdat ze weten dat je een zeker gezag hebt bij je collega’s. En tot slot heb je ook zelf ideeën over waar het met de zorg in jouw unit naartoe moet

Ontwikkel jezelf tot een effectieve leider, die werkt op een collegiale en integere manier. Dat begint met goed snappen hoe jij in elkaar zit: hoe reageer jij op voor- en tegenspoed? Maar ook inzien hoe een ziekenhuisorganisatie werkt. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je je collega’s inspireert gezamenlijk een concrete visie met heldere doelen te formuleren. 


Je geeft ruimte én biedt kaders
Genoeg ervaring en veel kennis. Jij hebt het zeker in huis, maar je collega’s ook. Soms komen ze met betere oplossingen voor bestuurlijke uitdagingen, soms niet omdat bijvoorbeeld belangen sterk verschillen. Hoe ga jij daarmee om? Hoe zorg je voor een samenwerking binnen je unit die het beste in íedere collega naar boven haalt?


Balans tussen ruimte en kaders
Leiderschap bij zelfsturende medisch specialisten vereist beheersing van een subtiel spel van geven en nemen. Ga daarom op zoek naar de balans tussen professionele ruimte geven en kaders vanuit de organisatie bieden. Want het is belangrijk dat jouw collega’s de ruimte ervaren om hun eigen professionele opvattingen te volgen. Maar daarnaast moet je natuurlijk ook collegiale afspraken maken, gericht op kwaliteit, veiligheid en goede samenwerking. Zo behaalt niet alleen iedere dokter, maar ook de vakgroep of de unit een optimaal resultaat.


Controleren en loslaten
In de leergang Medisch Leiderschap leer je beter omgaan met de groepsdynamiek in jouw unit of team. Ook leer je beter begrijpen wat jou en je collega’s als echte professionals drijft en wat zij nodig hebben om plezier in hun werk te houden en zich te blijven ontwikkelen. Belangrijk hierbij is dat je snapt wat jouw kracht, kwaliteiten en valkuilen zijn als medisch leider. Wat maakt jouw leiderschap effectief en succesvol?

 


Heb je interesse en wil je op de hoogte blijven?

Laat geheel vrijblijvend je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van de planning. Je kunt dit formulier ook gebruiken bij vragen over deze training.

Ja, ik heb interesse

MCG Consulting | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Zoeken | Klachtenregeling | Copyright 2024