Leergang Medisch Leiderschap

 

 
 

Leergang Medisch Leiderschap: 4 modules

De leergang Medisch Leiderschap bestaat uit 8 dagen (13 dagdelen) verdeeld over 4 modules. Momenteel staan er geen data gepland voor de Leergang Medisch Leiderschap. Mocht je interesse hebben in de leergang vul dan het interesse formulier in

Voorafgaand
Voorafgaand aan elke module zullen we je vragen je in te lezen in wat komen gaat. Op die manier haal je meer uit je leergang. Ook krijg je meer informatie over de rest van het programma en over de voorbereidende opdrachten.

 
Module 1: Ik als leidinggevende

module-1-medisch-leiderschap

In deze module ontdek je wat voor type leider jij bent.

Door een concreet begrippenkader ga je beter begrijpen wat voor types jouw collega’s zijn. En wat zij nodig hebben om zich serieus genomen te voelen en geïnspireerd te raken.

 • Je leert werken met de gevalideerde DISC-methode om jouw eigen gedragsstijl en die van je collega’s goed te kunnen inschatten en daarop af te stemmen.
 • Je krijgt inzicht in groepsdynamiek en teamontwikkeling, inclusief jouw do’s & don’ts als leider.
 • Je leert om intervisie toe te passen als een methode om te reflecteren op jouw leiderschapsstijl en die van anderen.


Duur: 3 dagdelen

 
Module 2: Mijn collega’s en ik: happy landing?

module-2-medische-leiderschap

Je weet nu wat voor type leider jij bent. Maar hoe ga je om met de vaak chaotische en drukke dagelijkse praktijk?

Leer hoe dit in de luchtvaart wordt aangepakt volgens de methode van Crew Resource Management (CRM). De essentie van CRM gaat over menselijke soft skills. Toepassen van CRM zorgt voor efficiënte, doelgerichte samenwerking en besluitvorming waarbij alle mensen en middelen binnen het team gebruikt worden.


Bestuur een Boeing 737. Vervul een rol als captain, copiloot, cabinepersoneel of verkeersleider. Ervaar wat er met je gebeurt als het tegenzit. Reflecteer gezamenlijk met een zeer ervaren captain hoe jij reageert op de druk van je collega’s, de organisatie, tijd, problemen binnen je team en spanningen.

 • Hoe zorg je dat je koers houdt, ondanks tegenslag, tegenspel en je eigen emoties?
 • Maak een persoonlijk actieplan: Wat ga je doen en hoe verstevig je wat je hebt geleerd?


Duur: 4 dagdelen

 
Module 3: Leiderschap, wat werkt (niet)?

module-3-medisch-leiderschap

De eerste twee modules zijn gericht op versterking van je zelfinzicht. In de twee volgende modules ga je deze inzichten toepassen op jouw eigen situatie. Ontdek wat werkt en wat past bij jouw manier van leiderschap.

In deze module besteden we aandacht aan de typische kenmerken van het ziekenhuis als professionele organisatie en uiteraard jouw rol als medisch leider daarbinnen. Bestuurders, managers en je collega’s willen van alles. Hoe ga je om met deze krachtenvelden in de praktijk?

 • Verdiep je in jouw relatie met je ziekenhuisorganisatie, het management en je team.
 • Bestuurders willen van alles, maar hiërarchische interventies hebben weinig kans van slagen bij jouw collega’s: ze beroepen zich dan graag op hun eigen professionele bevoegdheid. En je maakt je trouwens ook niet erg geliefd.
 • Op inhoud overtuigen werkt ook al niet: iedere methode of aanpak, medisch of organisatorisch, kan immers ter discussie worden gesteld.
 • Allerlei rechttoe-rechtaanplannen worden tot slot gemakkelijk gesaboteerd door ja te zeggen, maar nee te doen.
 • Wat moet je dan wél doen? Onderzoek hoe je als medisch leider praktisch toch dingen voor elkaar kan krijgen.

Huiswerk vooraf: boek professionals en management.

Verdiep je kennis van de professionele organisatie. Begrijp bijvoorbeeld waarom management het probleem ÉN de oplossing is. En waar weerstand tegen ontwikkelingen bij je collega’s (en bij jezelf) vandaan komt. 

 • Train met een acteur en met andere deelnemers hoe je het gesprek aangaat en overtuigt: leer de juiste vaardigheden.
 • Train situaties waarin je een verandering moet bewerkstelligen, zonder macht en inhoud te gebruiken.
 • Formuleer je persoonlijke visie en doelen voor je team. Bespreek deze in kleine groepen met je collega-deelnemers.
   

Duur: 3 dagdelen

 
Module 4: Verandermanagement

module-4-medische-leiderschap

In alle ziekenhuizen zijn constant grote en kleine veranderingen gaande. Kiezen en implementeren van een nieuw EPD, fusie met een ander ziekenhuis, verandering in de managementstructuur, veranderingen in het zorgpakket etc.

Challenge: ervaar een serious game: ga aan het werk als projectleider, waarbij je een lastig project voor elkaar moet krijgen. Dat doe je binnen een web-based simulatie, ontwikkeld door INSEAD.


Ervaar hoe jij dat aanpakt en reflecteer met je groep  op wat goed ging en waar je aan wilt werken.

 • Krijg inzicht in theorie en praktijk van verandermanagement.
 • Ontdek hoe het begint met een idee van een individu (jij?) en zich langzaam ontwikkelt via bewustwording van een kleine groep naar een omarming van het idee door een steeds grotere groep.
 • Krijg inzicht in dit proces, dat zeker niet lineair verloopt en vele aspecten bevat. Begrijp in welke fase van verandering jouw team, medische staf of ziekenhuis zit en leer die fases te (her)kennen, om zodoende telkens andere instrumenten  te kunnen inzetten.


Pak je visie en doelen van de vorige keer erbij en vertaal deze naar een verandertraject met je team of in je eigen ziekenhuis. Denk in een klein groepje een strategie uit om dit traject succesvol te benaderen.

Duur: 3 dagdelen

 
 

Borg je leerresultaten
Sluit de leergang af door anderen te vertellen wat je hebt geleerd en wat je op dit moment al toepast van het geleerde. Vertel vervolgens wat je concreet gaat aanpakken en welke strategie je gaat gebruiken. Doe dat in de vorm van een overtuigende pitch en ontvang waardevolle feedback van je collega-deelnemers. Maak afspraken met je mede-deelnemers: houd contact.

 


Heb je interesse en wil je op de hoogte blijven?

Laat geheel vrijblijvend je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van de planning. Je kunt dit formulier ook gebruiken bij vragen over deze training.

Ja, ik heb interesse

MCG Consulting | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Zoeken | Klachtenregeling | Copyright 2024